Potpis ugovora s izvođačem radova za “Nadogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Dobrovac”

Dana 23.5.2022. godine u prostorijama Gradske vijećnice u sklopu kompleksa Kurije Janković predstavnici medija informirani su o radovima na vodoopskrbi i odvodnji koji su u završnoj fazi uz tehničke preglede koji su u tijeku. Ipak, glavna vijest s konferencije je potpis ugovora s izvođačem radova za “Nadogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Dobrovac”. Ugovor su potpisali predstavnici tvrtke naručitelja VODE LIPIK d.o.o. čiji je direktor, gosp. Marijan Pierobon potpisao ugovor s predstavnikom zajednice ponuditelja GIS Aqua Austria GmbH koja djeluje u Republici Hrvatskoj putem GIS Aqua Austria GmbH-glavna podružnica Split te KIM GRADNJOM, gosp. Draženom Miličićem.

Ugovor o radovima „NADOGRADNJA UREĐAJA ZA PROČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA DOBROVAC“ uključuje: nadogradnju postojećeg UPOV-a u naselju Dobrovac s I. na III. stupanj (biološki s odstranjivanjem dušika i fosfora) s kapacitetom 13.500 ekvivalenta stanovnika i uspostavom NUS-a. Predviđeno trajanje izvođenja radova je 35 mjeseci i to u tri faze od kojih je najkompleksnija prva faza koja traje 22 mjeseca te obuhvaća projektiranje, ishođenje dozvola, građenje i testiranja prije i pri puštanju u rad. Druga faza se odnosi na testove po dovršetku, uključivo i pokusni rad te obuku osoblja i traje 12 mjeseci, a treća faza je zapravo izdavanje potvrde o preuzimanju te traje 1 mjesec.

Ugledni gosti konferencije bili su državni tajnik ministarstva gospodarstva i održivog razvoja gosp. Mario Šiljeg, županica Požeško-slavonske županije gđa. Antonija Jozić, generalni direktor Hrvatskih voda gosp. Zoran Đuroković, gđa. Anamarija Blažević – saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca, gradonačelnik Lipika g. Vinko Kasana te u ime domaćina iz VODE LIPIK d.o.o. gosp. Marijan Pierobon.

Okupljenim predstavnicima medija te gostima medijske konferencije na početku se obratio gosp. Marijan Pierobon, direktor VODE LIPIK d.o.o. koji je pritom istaknuo kako projekt ukupno sadržava 92 kilometara infrastrukture, od toga 56 kilometara na sustavu odvodnje i 36 kilometara na sustavu vodoopskrbe. Ono što veseli je da smo do današnjeg dana odradili ugradnju svih cijevi i sada radimo na završnim radovima, uređenju, asfaltiranju. Tu je i izgradnja 18 novih crpnih stanica gdje ćemo obnoviti preko 1.300 vodoopskrbnih priključaka i izgraditi oko 2.000 novih kanalizacijskih priključaka.

Cilj projekta je da na vodoopskrbi za preko 10.000 stanovnika koji su trenutno priključeni na sustav vodoopskrbe, gubitke od 48% koliki su bili na početku realizacije ovog projekta, smanjimo na 35%, a rezultati su već sada vidljivi. Kruna cijelog projekta će biti nadogradnja postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Dobrovcu na III. stupanj pročišćavanja o čemu danas potpisujemo ugovor s izvođačem radova.

Ovaj projekt je od iznimnog značaja za Pakrac i Lipik, a sama procedura priprema je trajala više od 10 godina. Drago mi je da danas možemo reći da je većina radova završena.

Uz sve one koji su sudjelovali u realizaciji i pripremi ovog projekta, zahvaljujem i našim sugrađanima koji su imali razumijevanja i koji su bili svjesni da se ovaj projekt radi isključivo za poboljšanje uvjeta njihovih života i za bolju perspektivu u budućnosti..“ rekla je saborska zastupnica te gradonačelnica Pakraca gđa Anamarija Blažević.

Gradonačelnik Lipika gosp. Vinko Kasana: „Moram reći da nas je i u Lipiku i u Pakracu bilo pomalo strah tako velikog projekta kao što je aglomeracija, ali kod nas je odrađen nikad veći projekt, a nikad manje problema. Aglomeracija Lipika i Pakraca može biti školski primjer dobre prakse, a budućim izvođačima želim puno uspjeha i želim im da bez problema odrade i taj veliki posao koji nam je ostao, a to je nadogradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Dobrovac. Da bi kompletna priča bila završena ostaje nam još projekt vodozahvat Šumetlica čime bi uspješno zaokružili ovaj naš međugeneracijski projekt.“

Uzvanicima se lijepim riječima obratila i gđa Antonija Jozić županica Požeško-slavonske županije „Na području naše županije provodimo tri projekta aglomeracije, osim Pakraca i Lipika, provodimo aglomeraciju Požege i Pleternice, a čini mi se da Vode Lipik i aglomeracija Lipika i Pakraca ide najboljim intenzitetom i smjerom. To ne bi bilo moguće da nemate izvrsne koordinatore na terenu, dobre izvođače i nadzor, dobru komunikaciju s lokalnom samoupravom, resornim ministarstvom, ali i odličan, partnerski odnos s Hrvatskim vodama.“

Od strane Hrvatskih voda,uzvanicima se obratio generalni direktor gosp. Zoran Đuroković koji je naglasio „Naši podaci pokazuju da se bližimo 90% realizacije linijskih objekata, a kroz ovakve projekte razvijamo gospodarstvo i ujedno i štitimo okoliš. Vlada RH je iznimno snažno stala iza ovog projekta koji je najprije procijenjen na oko 192 milijuna kuna, ali je zbog porasta cijena u građevinskom sektoru porastao na gotovo 262 milijuna kuna. Napravili ste sjajan posao, bilo je dosta izazova, ali ih niste pretvarali u probleme nego u pobjede. S projektima nastavljamo dalje, radimo na uređenju rijeke Pakre, to je oko 13 milijuna kuna i ugovor je u aktivnoj fazi. Isto tako projektira se i zaštita lijeve i desne obale grada Pakraca i tu će biti potrebno uložiti oko 30 milijuna kuna.“

Na kraju, brojnim gostima obratio se državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja gosp. Mario Šiljeg koji je prisnažio: „Ovaj projekt pokazuje koliko je u ostvarenju ovakvih projekata i u manjim komunalnim poduzećima važna sinergija lokalne, županijske vlasti, Hrvatskih voda, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Pakrac i Lipik zaslužuju svaku kunu koja se povuče iz europskih fondova i za sve buduće projekte otvorena su vam vrata i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda. Pohvaljujem i činjenicu što se, razumijevanjem gradskih uprava, uz provođenje projekta aglomeracije vodilo računa iskoristiti i poboljšanje cestovne infrastrukture. Veseli čuti i što ste već postigli određeni napredak po pitanju gubitaka u vodoopskrbnoj mreži, a upravo su gubici velika boljka u vodno-komunalom sektoru.“

VODE LIPIK d.o.o. su nositelj projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipik-Pakrac“ koji se sufinancira temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u omjerima sufinanciranja: EU sredstva 71,8929999%, sredstva državnog proračuna (Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja) 12,1796999%, Hrvatske vode 12.17196999% te lokalna sredstva (Grad Pakrac/Grad Lipik) 3,7476003%.