NABAVLJENA NOVA OPREMA ZA INTERNI LABORATORIJ
Tvrtka VODE LIPIK d.o.o. krajem studenog 2024. godine nabavila je novu laboratorijsku opremu kojom će naš interni laboratorij poboljšati kvalitetu usluge te ćemo osim dosadašnjih fizikalno-kemijskih parametara vršiti i analizu mikrobioloških parametara u vodi za ljudsku potrošnju. Za potrebe osposobljavanja internog laboratorija ove godine, uz navedenu opremu, nabavili smo i kompletni laboratorijski namještaj, a za sve to smo uložili ukupno 58 tisuća eura vlastitih sredstava.
Budući da tvrtka VODE LIPIK isporučuje više od 1000 m3 vode dnevno odnosno opskrbljuje više od 5000 stanovnika, prema novom Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju (NN 30/2023) u obvezi smo ishoditi Rješenje o ovlaštenju internog laboratorija, pri Ministarstvu zdravstva, nakon čega ćemo biti ovlašteni samostalno obavljati analizu vode.
Uz tražene kriterije za ovlaštenje kao što su kvalificirano osoblje, stručno osposobljavanje za provođenje ispitnih metoda u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo ili zavodu za javno zdravstvo jedinice područne (regionalne) samouprave, sudjelovanju u međulaboratorijskim usporedbama, raspored prostorija, bilo je potrebno nabaviti i adekvatnu opremu potrebnu za provođenje potrebnih analiza sukladno metodama navedenim u Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analiza i monitorinzima vode namijenjene za ljudsku potrošnju.
Prilikom preseljenja tvrtke 2018. godine na sadašnju lokaciju u Aleju kestenova, tijekom rekonstrukcije postojeće upravne zgrade pripremljen je novi prostor za interni laboratorij s pet odvojenih prostorija. Postojeći interni laboratorij kakvoću vode ispituje kroz operativni monitoring sirove vode izvorišta, polu prerađene vode iz pojedinih faza obrade, vode nakon obrade i dezinfekcije, monitoring vode iz vodosprema te u razvodnoj mreži do mjesta potrošnje – vodomjera potrošača. Redovitim ispitivanjem dobivaju se kvantitativni podaci o kakvoći sirove vode, učinkovitosti rada postrojenja za obradu vode i kvaliteti vode za ljudsku potrošnju u vodoopskrbnoj mreži.
Trenutno u laboratoriju radi jedna laborantica, a vodu analizira na sljedeće fizikalno-kemijske parametre “A“ skupine: temperatura, boja, mutnoća, slobodni klor, koncentracija vodikovih iona, vodljivost, aluminij, amonij, nitriti, nitrati, željezo, mangan, kloridi, ukupna tvrdoća, kalcij i magnezij, dok analize mikrobioloških parametara A skupine provodi Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.
Kako bi se uskladili s novim zakonskim obavezama ubuduće će za sve potrebne analize biti osposobljen naš interni laboratorij, čime će se i poboljšati kvaliteta usluge zbog bržeg provođenja preventivnih i korektivnih mjera u slučaju utvrđenih nesukladnosti. Nakon postupka ovlaštenja laboratorij će obavljati mikrobiološku analizu pokazatelja skupine “A“ kao što su: Escherichia coli, ukupni koliformi, enterokoki, broj kolonija na 22 °C, broj kolonija na 36 °C, Clostridium perfringens te Pseudomonas aeruginosa.
Za napomenuti je da analizu vode iz privatnih bunara smiju obavljati jedino nadležni Zavodi za javno zdravstvo i ostali službeni laboratoriji te se ona ne obavlja u VODAMA LIPIK.
Osim interne kontrole i dalje će ostati obveza vanjske kontrole zdravstvene ispravnosti isporučene vode sukladno zakonima, koje ispituju službeni laboratoriji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije propisanim monitoringom izvorišta te redovnim i revizijskim monitoringom.
ZAHVAĆANJE VODE
Potok Sivornica u G. Šumetlici je u šumskom području gdje nema industrijskih onečišćivača, poljoprivrede i građevinarstva stoga u vodi koja se zahvaća nema anorganskog onečišćenja (teških metala, kiselina i lužina) i organskog onečišćenja (umjetnih gnojiva, pesticida, herbicida i sl.).
VODE LIPIK d.o.o. imaju uspostavljen preventivni sustav samokontrole zdravstvene ispravnosti vode na osnovi HACCP načela, koji omogućava prepoznavanje kritičnih kontrolnih točaka u cjelokupnom sustavu zahvaćanja, obrade i isporuke vode za piće uz definirana mjesta i učestalost uzorkovanja u svrhu kontrole njezine zdravstvene ispravnosti.
HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) – analiza opasnosti kritičnih kontrolnih točaka je sustav praćenja i kontrole svih opasnosti (fizičkih, kemijskih i bioloških) koji tijekom zahvaćanja, pročišćavanja, skladištenja i distribucije vode za piće mogu izravno ili neizravno utjecati na njezinu kvalitetu i zdravstvenu ispravnost.
KONTROLA ZDRAVSTVENE ISPRAVNOSTI VODE ZA LJUDSKU POTROŠNJU
Zadaća tvrtke Vode Lipik d.o.o. jest isporučiti potrošačima dovoljne količine zdravstveno ispravne vode, tj. vodu čija je kvaliteta u skladu s važećim nacionalnim i europskim standardima za pitku vodu. S tim ciljem se vrše interne analize kvalitete vode i analize u vanjskim ovlaštenim laboratorijima (Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije) u skladu sa važećim zakonskim propisima.
Broj i učestalost uzimanja uzoraka, parametri te njihove maksimalno dozvoljene vrijednosti (MDK) propisane su Pravilnikom o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju i Zakonom o vodi za ljudsku potrošnju.
Kvalitetu vode iz distributivne mreže kontrolira, prema planu uzorkovanja, Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije 3 x tjedno po dva uzorka - mikrobiološku analizu vode + mutnoću (22-28 uzoraka mjesečno), te dva puta mjesečno “A” analizu vode za piće na mjestu potrošnje.
Interno se vrše analize vode na mutnoću i rezidualni klor, i 2 x mjesečno po 2 uzorka na fizikalno-kemijske parametre.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo 1 x godišnje vrši “C” analizu sirove vode na vodocrpilištu (“C” analiza obuhvaća sve fizikalno-kemijske i mikrobiološke parametre Pravilnika).
Analize parametara sirove vode na vodocrpilištu prije obrade (“C“ analiza), pokazuju da sirova voda zahtijeva obradu postupcima bistrenja i dezinfekcije prije puštanja u vodoopskrbni sustav, kako bi udovoljavala propisanim parametrima iz Pravilnika, te dokazuje učinkovitost rada uređaja za kondicioniranje vode budući da su rezultati ispitivanja na mjestu potrošnje sukladni Zakonu.
Zdravstveno ispravnom vodom za ljudsku potrošnju smatra se voda koja:
- ne sadrži mikroorganizme, parazite i njihove razvojne oblike u broju koji predstavlja opasnost za zdravlje ljudi,
- ne sadrži štetne tvari u koncentracijama koje same ili zajedno s drugim tvarima predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi,
- ne prelazi vrijednosti parametara zdravstvene ispravnosti vode, propisane pravilnikom iz članka 10. stavka 2. podstavka 1. Zakona o vodi za ljudsku potrošnju.
Prema Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju, parametri za provjeru sukladnosti vode se djele na:
- parametre zdravstvene ispravnosti
- indikatorske parametre
Mutnoća prema Pravilniku nije parametar zdravstvene ispravnosti vode, već indikatorski parametar, stoga nije štetna za zdravlje. Mutnoća se povremeno javlja kao posljedica obilnih kiša no dovoljna koncentracija slobodnog rezidualnog klora, samim tim i odsustvo mikroorganizama jamči zadovoljavajuću mikrobiološku kvalitetu. Sirova voda vodocrpilišta G. Šumetlica nije opterećena organskom tvari, pa ne postoji opasnost od nastajanja trihalometana kao nusprodukta dezinfekcije zamućene vode.
POJAVA "BIJELE" VODE U ČAŠI JE ZRAK, NE KLOR
Građani ponekad primjećuju “bijelu” mliječnu boju vode. Uzrok tome je otopljeni zrak u mjehurićima, a ne klor. Takva voda nipošto nije štetna po zdravlje (naprotiv), a nakon kratkog stajanja voda se izbistri.
Uzrok mjehurićima zraka je razlika u tlaku. Naime, voda u slavini je pod tlakom (što osigurava vodu u vašem domu). Ispuštanjem vode iz slavine se smanjuje tlak vode, čime se smanjuje topljivost plinova u vodi te se mjehurići zraka podižu na površinu vode i oslobađaju, čime se voda izbistri. Do pojave bijele boje može doći i uslijed hladnog vremena, jer topljivost zraka u vodi ovisi i o temperaturi vode.
Otopljeni klor se u vodi ne može vidjeti, a može se osjetiti po mirisu već u koncentraciji od 0,3 mg/L koja je znatno ispod one dopuštene za dezinfekciju vode.
TVRDOĆA VODE
U prirodi nema idealno čiste vode jer je ona dobro otapalo za plinove, soli, huminske tvari, gline.
Tvrdoća vode je svojstvo koje ovisi o mineralizaciji vode, odnosno o sadržaju kalcijevih, magnezijevih soli u vodi. Prema tome, voda može biti tvrđa ili mekša.
Vrste vode prema ukupnoj tvrdoći (°d – njemački stupnjevi tvrdoće):
- mekane vode (<9 °dH): vodoopskrbni sustav Pakrac-Lipik)
- umjereno tvrde vode (9-18 °dH)
- tvrde vode (18-26 °dH)
- vrlo tvrde vode (> 26 °dH).
Voda iz gradskog vodovoda je mekana zbog toga što se zahvaća površinska voda koja ne prolazi kroz slojeve zemlje i ne dolazi do otapanja soli, stoga ne treba koristiti sol pri upotrebi perilice za posuđe.
P | U | S | Č | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |