POSTUPCI OBRADE (KONDICIONIRANJA) VODE

Kvaliteta vode iz zahvata na Sivornici nije stalna već se muti prilikom padalina i topljenja snijega, te za vrijeme šumarskih radova na području potoka. Stoga je potrebna obrada prije puštanja u vodoopskrbni sustav. Na postrojenju za kondicioniranje vode u Gornjoj Šumetlici se iz sirove vode uklanjaju eventualno prisutne štetne tvari i proizvodi zdravstveno ispravna voda za piće.

Potok u kišnom razdoblju Potok u sušnom razdoblju Potok za vrijeme šumarskih radova Potok za vrijeme velikih kiša-poplave
Potok u kišnom razdoblju Potok u sušnom razdoblju Potok za vrijeme
šumarskih radova
Potok za vrijeme velikih
kiša; poplave

BISTRENJE VODE

U slučaju zamućenja voda se pročišćava dodavanjem otopine koagulanta sirovoj vodi, koja nakon toga u taložnici dobiva odgovarajuću čistoću procesima koagulacije, flokulacije i taloženja. Nakon toga se konačno obrađuje u filter stanici.

lipanj 2024
P U S Č P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Stanica za koagulaciju

Stanica za koagulaciju

Doziranje otopine koagulanta u stanici za koagulaciju je automatizirano i vrši se proporcionalno izmjerenoj ulaznoj mutnoći i protoku. Sustav se sastoji od mjernih uređaja priključenih na upravljačku jedinicu, te statičkog mješača.

Taložnica

Taložnica i bazen za flokulaciju

Nakon koagulacije voda ide u bazen za flokulaciju, gdje se nalaze dvije spore mješalice. U ovom dijelu se stvaraju veći aglomerati – flokule (pahuljice mulja) koje se ne smiju mješanjem razbiti. Voda zatim odlazi u prostor taložnice, gdje se flokule talože na dno, a izbistrena voda odlazi dalje u filter stanicu. U bazenu za taloženje se skuplja mulj koji se odavde čisti u taložnicu za mulj.

Filter polja

Filter stanica

Nakon flokulacije slijedi postupak filtracije. Postavljena su ukupno 3 filter polja, koji se sastoji od kvarcnog pijeska, granulacije od 0,8 – 1,2, mm. Nakon filtracije postavljen je mjerač mutnoće koji kontinuirano mjeri mutnoću pročišćene vode.

DEZINFEKCIJA VODE

Dezinfekcija vode odvija se nakon filtriranja kao završni postupak pročišćavanja vode. Voda se dezinficira UV zračenjem primjenom UV lampi te kloriranjem pomoću natrij – hipoklorita (NaOCl).

Filter stanica

Dezinfekcija vode u UV-reaktoru podrazumijeva ozračivanje ultraljubičastim (UV) zrakama valne duljine 254 nm pomoću kvarcnih lampi postavljenih u struju vode, u kojem se voda dezinficira u roku od nekoliko sekundi razaranjem bakterijskih stanica.

Filter stanica

Osim dezinfekcije vode UV zračenjem, provodi se naknadna dezinfekcija vode natrij – hipokloritom kako bi se osigurao rezidualni klor u vodi, koji je garancija dezinfekcije i štiti od naknadne kontaminacije. Doziranje sredstva za dezinfekciju je automatizirano te ovisi o protoku i onečišćenju vode, te se procesorski održava i prati prije distribucije u sustav.

Nakon obrade, voda se distribuira u vodovodnu mrežu potrošačima.

Obrada vode_html_7990ff2 Obrada vode_html_1dbed5a0 Obrada vode_html_m6eed8d54
Filter stanica G.Šumetlica Strojarnica UV-reaktor
Obrada vode_html_m176b366c Obrada vode_html_m3ef26ed9
Filter stanica G.Šumetlica Taložnica