Nastavak radova na aglomeraciji Lipik-Pakrac tijekom lipnja 2021.god.

Tijekom lipnja 2021. postignuta je kumulativna dinamika na odvodnji 27.524 m ugrađenih cjevovoda, što predstavlja 4% ispod planirane za razdoblje  ili 55% cjelokupno ugovorene. Ugrađenih je 952 kućna priključka.

Postignuta  kumulativna dinamika na vodoopskrbi je 25.902 m ugrađenih cjevovoda, što predstavlja 10% ispod planirane za razdoblje ili 71% cjelokupno ugovorene. Ugrađenih je 843 vodomjernih okana.

Komunalna tvrtka. „VODE LIPIK d.o.o.“ je nositelj projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipik-Pakrac“ ukupne vrijednosti do 191.933.010,50 kn od čega je do 110.389.119,39 kn sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Dana 5.7.2021. godine u prostorijama Poduzetničkog centra Pakrac predstavnicima medija prezentiran je napredak radova na najvećem infrastrukturnom projektu koji se realizira na području Pakraca te Lipika, preciznije “POBOLJŠANJE VODNOKOMUNALNE INFRASTRUKTURE AGLOMERACIJE LIPIK-PAKRAC”

S obzirom da je iza nas 12 mjeseci građevinskih radova na projektu Aglomeracije Lipik-Pakrac, idealna je prilika da se javnost upozna s dosad realiziranim radovima te planovima za budućnost.

Ugledni gosti konferencije bili su g Marijan Pierobon – direktor tvrtke nositelja projekta VODE LIPIK d.o.o, gđa Anamarija Blažević – saborska zastupnica te gradonačelnica Pakraca, gradonačelnik Lipika g Vinko Kasana  te g Jože Brecelj – predstavnik tvrtke izvođača radova Gorenjska gradbena družba d.d .

Marijan Pierobon, direktor tvrtke VODE LIPIK d.o.o. pobliže je predstavio način izrade projekta i njegovu važnost za infrastrukturnu sliku ovog kraja te poboljšanja koja će imati njegovi stanovnici.

Projekt „Poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipik – Pakrac“ je trenutno na oko 57% predviđenog vremenskog tijeka realizacije, a financijski smo na oko 54% realizacije.

Što se tiče svima vidljivih radova u gradovima, mogu reći da se izvođač radova hrabro uhvatio u koštac sa najzahtjevnijim dionicama, a to su radovi u najužem centru Pakraca i Lipika. Radovi su poprilično uznapredovali, posebno u Lipiku gdje je podzemni dio radova praktički gotov i sada se radi na asfaltiranju i vraćanju u prvobitno stanje. U Pakracu u centru je izuzetno živo, ali i ovdje imamo dionica na kojima grad već živi iznad izgrađene infrastrukture. Prije svega to se odnosi na novu šetnicu koja je sa izgradnjom čekala upravo realizaciju dijela projekta aglomeracije..“.

Anamarija Blažević, saborska zastupnica te gradonačelnica Pakraca je, uz zahvale svim sudionicima projekta, naglasila kako će uz rješavanje dosadašnjih problema u vodoopskrbi i poboljšanje kvalitete života stanovnika Pakraca i Lipika, realizacijom ovog projekta biti poboljšana i kakvoća okoliša.

Ovaj jako velik projekt je važan, ne samo zbog izgradnje i obnove infrastrukture vodooprskrbe i odvodnje. Normalno je da pri tako opsežnim radovima ima i određenog nezadovoljstva i ja apeliram na sugrađanje da shvate da smo mi sada veliko gradilište na kojem rade veliki strojevi i mehanizacija. Treba imati na umu da će ovaj projekt iza sebe ostaviti puno toga dobroga što do sada nismo imali, a to je bolja infrastruktura, uređeniji gradovi i priliku za njihov daljni razvoj. Osobno sam zadovoljna i sa vremenskom dinamikom izvođenja radova i sa financijskom dinamikom što znači da projekt ide u dobrom smjeru te vjerujem da ćemo ga završiti u planiranom roku, do kraja 2023. godine“, rekla je saborska zastupnica te gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.

Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika je ovaj projekt ranije nazvao projektom svih projekata.

Pokazalo se da su izvođači radova dorasli zadatku, iako su imali problem s početkom radova zbog izbijanja pandemije, ali su stisnuli i dostigli sve planirane rokove. Posebno se to odnosi na zahtjevne radove u središtima gradova i budući da sada slijede neke dionice koje su lakše za izvođenje, vjerujem da planirani rokovi za završetak neće doći u pitanje. Uobičajeno da ovakav projekt ima i određene, dnevne poteškoće, ali nismo se još susreli s problemom koji nismo uspjeli rješiti i moram naglasiti da je izvođač radova vrlo korektan. Ono što me brine je postupak nadogradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Ipak, nadam se da ćemo uspjeti rješiti i taj problem i da ćemo dobiti korektnog izvođača radova. Generalno, mogu izraziti zadovoljstvo sa svime učinjenom i nadam se da će se tako i nastaviti“, rekao je gradonačelnik g Kasana.

Jože Brecelj, predstavnik tvrtke „Gorenjska gradbena družba“ d.d. iz Kranja „U 13 mjeseci od kako smo fizički započeli s radovima, od planiranih 50 kilometara sustava odvodnje, ugradili smo 28 kilometara što je oko 55%. Od planiranih 36 kilometara vodoopskrbnog sustava do sada smo ugradili 26 kilometara ili oko 71%. Do kraja lipnja naručitelju smo obračunali radova u vrijednosti od oko 80 milijuna kuna, bez PDV-a. Dinamika je onakva kakvu smo i planirali i nadam se da poremećaj i problemi koji su se pojavili na tržištu cjevnog materijala neće imati negativan utjecaj na dinamiku daljnjih planiranih radova“.